utorak, 6. svibnja 2014.

Dva puta

  Jedan put je širok i otvoren,a drugi težak i tijesan (Mt.7:14).Psalam 1.također govori o ta dva puta:Jahve zna put pravednih,a propast će put opakih.Izbor je isti koji je oduvijek bio:ili širok i napučen put bezbožnika ili uzak put pobožnih.

Široki je put svakako lakši.Na njemu nema opasnosti.Dovoljno je širokogrudan za one koji žele kušati moralni švedski stol koji se nudi mnoštvu na tom putu.Možete jednostavno šetati i lutati.Gotovo da nema ograničenja,ograda ili granica.Tolerirat će vam se ama baš svaki grijeh,samo trebate govoriti da ljubite Isusa.Ili biti religiozni.Ili što god drugo želite biti.
Taj put ne zahtijeva nikakav karakter.Možete biti poput ribe koja plovi nizvodno,nošena strujom.To je riječnikom poslanice Efežanima"način ovoga svijeta"Efež.2:2.
To je put koji se čini čovjeku prav,a na kraju vodi k smrti (izreke 16:25).

Božji način je ograničena cesta,uzak put koji vodi uživot.Tu nema mjesta ni za kakvo skretanje niti za samovoljno mnoštvo.
Međutim,Isus ne traži mnoštvo,već traži i spašava samo one koji znaju da su izgubljeni.Gospodin nije htio da ga ljudi nepromišljeno odluče slijediti,prethodno ne zbrajajući trošak.Isto tako,nije nužno pozivao žarko zainteresirane tragaoce da uskoče u njegova kola.Zapravo nam se čini da je potencijalne sljedbenike često poticao na odvraćanje od sebe.
Luka 14:25-27,33 opisuje nam kako je Isus postupao sa laskavim mnoštvom koje ga je posvuda slijedilo.Gospodin čini uski put krajnje teškim,jer od onih koji ga stvarno žele slijediti zahtijeva da izađu iz mnoštva i uzmu križ,sredstvo mučenja i smrti.
Oni na uskom putu trebali bi očekivati progonstvo.Teško je hodati tim uskim putem bosonog.Nije to cvijetna poljana,već težak put.No,Isus svoj put nikada nije prikazao kao lakši izbor za slabašne duše klecavih koljena.

Kada osoba postane kršćaninom,ona tada i na tome mjestu objavljuje rat paklu,a pakao uzvraća udarac.Nasljedovanje Krista može vas koštati života.Strašljivci spremni na kompromise ne trebaju se prijaviti.

Čini li se to strašnim putem za putovanje?Ne.Sam Krist nas vodi i daje snagu potrebnu za dolazak na cilj.

Nema komentara:

Objavi komentar